Wereldwijde spoorwegtoeleveringssector zal blijven groeien

Langs het spoor
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ondanks de matige economische groei en overheidstekorten in verschillende belangrijke landen bleef de wereldwijde spoorwegtoeleveringssector in de periode van 2011 tot 2013 gestaag groeien met circa 1,5% per jaar. Dit blijkt uit het onderzoek '2014 UNIFE World Rail Market Study', waarvan de resultaten recent werden bekendgemaakt tijdens tijdens InnoTrans. Het onderzoek werd uitgevoerd door Roland Berger Strategy Consultants en is gebaseerd op actuele ontwikkelingen en toekomstige orders. De verwachting van de onderzoekers is dat de sector de komende zes jaar een jaarlijkse groei van 2,7% zal doormaken..

Lutz Bertling, de bestuursvoorzitter van Bombardier Transportation en voorzitter van UNIFE, maakte de onderzoeksresultaten bekend tijdens InnoTrans. Hij merkte daarbij op: "De vraag naar railproducten blijft veerkrachtig in een moeizame economie - de verwachte groei met 2,7% per jaar tot 2020 geeft blijk van een toenemende vraag naar duurzame mobiliteit. Wereldwijde trends zoals de groeiende verstedelijking van de wereldbevolking zullen de vraag naar mobiliteitsoplossingen verder aanwakkeren en dragen daarmee bij aan een welvarende toekomst voor onze branche".

De regionale markten die de komende zes jaar de hoogste groeipercentages zullen tonen, zijn volgens het onderzoek Latijns-Amerika, de regio Asia-Pacific en de landen die deel uit maken van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA). Deze groei wordt aangewakkerd door belangrijke investeringen in spoorwegprojecten in Brazilië, Colombia, China en de Verenigde Staten. Het hoge marktniveau in de regio Afrika/ Midden-Oosten zal de komende jaren naar verwachting gehandhaafd blijven. De totale wereldmarkt zal in 2017-2019 een jaaromzet van rond de 176 miljard euro vertegenwoordigen.

Philippe Citroën, algemeen directeur van UNIFE: "Europa is nog altijd de dominante speler binnen de wereldwijde spoorwegtoeleveringssector. De productie van spoorwegmaterieel is zelfs een van de weinige sectoren waarin Europa nog altijd een koploperspositie inneemt. We verwachten dat deze trend zich zal voortzetten doordat de Europese sector in innovatie blijft investeren. Ik heb er vertrouwen in dat een aantal van de initiatieven die in het kader van de EU worden ontwikkeld, zoals Shift2Rail, de Connecting Europe Facility en het Vierde Spoorwegpakket de spoorwegmarkt in de nabije toekomst een verdere boost zullen geven".

De UNIFE World Rail Market Study van 2014 is de vijfde editie van het onderzoek, dat sinds 2006 tweejaarlijks wordt gepubliceerd. Het onderzoek biedt een uitgebreid overzicht van, en belangrijke inzichten in alle relevante ontwikkelingen in de spoorwegtoeleveringssector. Deze editie gaat gedetailleerd in op twee wereldwijde spoorwegmarkten: de Verenigde Staten en Rusland. Lezers krijgen daarmee een genuanceerd beeld van deze grote, absolute markten, die belangrijke groeigebieden voor de sector in zijn totaliteit vormen. "Het onderzoeksrapport wijt daarnaast een speciaal gedeelte aan alternatieve financieringsmethoden die van groter belang zullen blijken voor spelers in de spoorwegsector ", aldus René Seyger, partner bij Roland Berger Strategy Consultants in Amsterdam. "Redenen hiervoor zijn de groeiende vraag naar spoorwegsystemen in combinatie met de schaarse publieke middelen en de toegenomen efficiëntie die vanuit de private sector wordt gestimuleerd". Het onderzoek wordt gepubliceerd door de DVV Media Group.

Voor meer informatie over het onderzoek en het aanvragen van een exemplaar van het onderzoeksrapport kunt u terecht op http://www.eurailpress.de/wrms.